I. Életvégi Méltóságért Konferencia

Összefoglaló az I. Életvégi Méltóságért Konferenciáról

A Méltóságért Alapítvány bemutatkozó, I. Életvégi Méltóságért konferenciáját 2023. október 13-án teltházzal rendeztük meg a budapesti Harmónia Palota Bókay János termében. A résztvevők elsősorban súlyos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók, orvosok, pszichológusok, ápolók, önkéntesek közül kerültek ki.

A Méltóságért Alapítvány 2023 elején jött létre. A kuratórium tagjai évek, évtizedek óta dolgoznak olyan betegek mentális, pszichés ellátásával, akiknek az emberi méltósága könnyen sérül, akiknek az érdekérvényesítő képessége csekély, akik sokszor egyedül maradnak a kiszolgáltatottságukban. Az Alapítvány elsődleges célja a szemléletformálás, érzékenyítés, az idős és súlyos betegek és hozzátartozóik mentálhigiénés és spirituális támogatása, a méltóságterápia mint pszichoterápiás módszer meghonosítása.

E cél érdekében szerveztük az I. Életvégi Méltóságért Konferenciát. Összegyűjtöttük azokat a területeket, amelyek elsődlegesen érintik az életvégi emberi méltóság problémaköreit és azokat a szakembereket nyertük meg előadónak, akik ezt méltó módon és hitelesen tudják közvetíteni. A bevezető blokkban az emberi méltóság fogalmát jártuk körül és bemutattuk a méltóságterápiát, valamint a Méltóság Műhely tapasztalatait. A további szekciók a gyermekek, a krónikus – demens és daganatos – betegek, illetve haldokló betegek méltóságával, a különböző életminőség-javító módszerekkel foglalkoztak. Ezután az életvégi döntési lehetőségekről is hallhattunk előadást.

A konferencián a résztvevők kalapos képekkel csatlakoztak a #HatsOn4CPC nemzetközi kampányhoz, amely a gyógyíthatatlan és életet rövidítő betegséggel élő gyermekek palliatív ellátáshoz való jogára hívja fel a figyelmet.

Mivel a témák igen megterhelőek, ezért fontosnak tartottuk, hogy feloldások is legyenek. Ennek érdekében egy kitűnő, interaktív bemutatót láthattunk az állatterápiás módszerekről, valamint áttekintettük az erőforrásainkat az Üveggyöngyjáték Playback Színház társulatának segítségével. A szünetekben pedig szívet-lelket melengető hárfamuzsikát hallgathattunk.

A konferenciával kapcsolatos visszajelzések egyértelműen pozitívak és megerősítenek bennünket abban, hogy szükség van ilyen jellegű rendezvényekre. A programsorozat december 1-én  a workshop jellegű Méltóság Műhellyel folytatódik.

Dr. Hegedűs Katalin
kuratóriumi elnök