I. Méltóság Műhely

Összefoglaló a Méltóság Műhelyről, 2023. december 1.

Az idén márciusban alakult Méltóságért Alapítvány második nagyobb rendezvénye a Méltóság Műhely volt december 1-én, Bokorovics Tímea és az Alapítvány csapata szervezésében. A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület keretében már kétszer volt Méltóság Műhely, amelyet most az Alapítványnak is sikerült akkreditáltatnia az egészségügyi dolgozók részére. A Méltóság Műhely olyan, 40 főt befogadó workshop, amely magában foglal előadásokat és műhelymunkát, csoportos feladatokat is. A középpontban pedig az életvégi méltóság kérdései állnak. A Műhely célja a résztvevők szemléletformálása, érzékenyítése, hogy az az idős és súlyos betegek, valamint hozzátartozóik mentálhigiénés és spirituális támogatása valóban méltóságteli módon történjen.

A résztvevők ezen a rendezvényen is elsősorban súlyos betegekkel foglalkozó egészségügyi és szociális dolgozók, orvosok, pszichológusok, ápolók, önkéntesek közül kerültek ki. Az első blokk előadásai az onkológus orvos, ápoló, mentálhigiénés szakember szemszögéből járták körül az élet végén levő beteg, az őt kísérő egészségügyi dolgozó és a hozzátartozó méltóságát. A tapasztalt előadók méltó válaszokat adtak a felmerülő kérdésekre. Emellett hallhattunk egy nagyon izgalmas szociológiai előadást a haldokló „kötelességeiről és jogairól”.

Azok a lehetőségek, módszerek is előkerültek, amelyek erőforrást jelentenek, felüdíthetik a beteg és a körülötte levők testét és lelkét. Ilyen a zene- és az állatterápia, amelynek jelenlevő szakértői bemutatóval is gazdagították a rendezvényt. A közös zenélés és Mása kutya bemutatója nagy sikert aratott a résztvevők körében.

Délután 3 csoportfoglalkozás zajlott, amely a saját méltóságunk áttekintése mellett egy eset részletes, több szempontú bemutatását és a méltóságterápia gyakorlati prezentálását is tartalmazta.

A visszajelzések szívet melengetően pozitívak voltak. Egy résztvevő hozzászólásából idézve:
„Nagyon hálásan köszönöm a pénteki csodálatos Méltóság Műhelyt. Rengeteg konferencián, workshopon voltam életemben kül- és belföldön egyaránt, ezért meggyőződéssel mondhatom, hogy ez egy kiemelkedően jól szervezett, igen magas színvonalú, olyan esemény volt, ahol mindenki nagyon jól érezte magát s megélhettük a méltóságunkat azáltal, hogy éreztük: fontosak vagyunk a szervezők és az előadók számára, akik mindent megtettek azért, hogy életreszóló, emberileg és hivatásunkat tekintve egyaránt gazdagító napot élhessünk meg…”

A programsorozat 2024. április 12-én, a Kommunikáció az Életvégi Méltóságért konferenciával folytatódik.

Dr. Hegedűs Katalin
a Méltóságért Alapítvány kuratóriumának elnöke