II. Életvégi Méltóságért Konferencia

Összefoglaló a Kommunikáció az Életvégi Méltóságért Konferenciáról

A Méltóságért Alapítvány Kommunikáció az Életvégi Méltóságért című konferenciáját 2024. április 12-én, 140 fő részvételével rendeztük meg a budapesti MagNet Közösségi Házban. Ez a rendezvényünk egyben a II. Életvégi Méltóságért Konferencia is volt, a tavaly őszi bemutatkozó konferenciánk után. A résztvevők ezúttal is elsősorban a súlyos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók, orvosok, pszichológusok, ápolók, önkéntesek közül kerültek ki.

A Méltóságért Alapítvány egy éve alakult. Elsődleges célunk az életük végén levő betegek méltóságának megőrzése, ennek pedig egyik legfontosabb eleme a velük való kommunikáció javítása. A szemléletformálás, érzékenyítés, az idős és súlyos betegek és hozzátartozóik mentálhigiénés és spirituális támogatása, a méltóságterápia mint pszichoterápiás módszer meghonosítása is elérendő célokként fogalmazódnak meg számunkra.

A konferencián e célok érdekében az előadók nagy súlyt helyeztek arra, hogy a kommunikációs problémák vázolásán túl ismertessék a kommunikációs helyzetek megoldására, javítására kidolgozott régebbi és újabb módszereket. Az első blokkban videós illusztrációval bemutatásra került a rossz hírek közlésének ENYHÍTŐ modellje; megismerkedhettünk az életvégi előzetes döntések jogi/betegjogi lehetőségeivel; a családkonzultáció jelentőségével a palliatív ellátásban; a kommunikációs gátak feloldásának módszereivel. A második blokkban a hospice-ba kerülő betegek hozzátartozóinak gyakori kérdéseivel és az ezzel kapcsolatos válaszok gyűjteményével ismerkedhettünk meg, majd egy kutatás kapcsán az életvégi kommunikációs igényeket és lehetőségeket vázolta az előadó. A továbbiakban megtudtuk, milyen munkát végez a kórházi kommunikáció- és szervezetfejlesztésben a Pozitív Attitűd Formálás az Emberibb Egészségügyért Alapítvány (PAF). Végül egy nagyon izgalmas videós előadást hallhattunk a virtuális valóság alkalmazásának lehetőségeiről a palliatív ellátásban levő betegek körében.

A konferenciát ismét az Üveggyöngyjáték Playback Színház társulatának interaktív előadása zárta – arról gondolkodva és a közönség segítségével el is játszva, mit tehetünk az életvégi méltóság javításáért és a saját lelkünk épüléséért.

A konferenciával kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak. Ez megerősít bennünket abban, hogy nagy szükség van ilyen jellegű rendezvényekre. A Méltóságért Alapítvány programsorozata egy nyári novellapályázattal („Mit jelent számomra a méltóság?”) és október 18-19-én a Méltóságterápia az életvégi megküzdésben című tréninggel folytatódik.

Dr. Hegedűs Katalin
a Méltóságért Alapítvány kuratóriumának elnöke